Bardzo ładny.
Szkoda, że notowany, bo ja akurat w ciągu ostatnich tygodni sprawdzam i uzupełniam swoją stronę tym, co zebrał
Bastien w "Le monnayage de l'atelier de
Lyon" dla
lat 294 (czyli po reformie) - 316. Chętnie bym więc coś ekstra dorzucił.
W każdym razie naoglądałem się tych Dioklecjanów sporo. I tu jeszcze dygresja, która może zainteresuje
Panów, którzy w innym wątku tropią kropki w legendach na monetach Trajana.
Otóż w rozciągniętej na lata dużej emisji, która poprzedza tę, z której jest Pańska śliczna monetka (czyli w emisji
LUGDUNUM 73-174), też lubili sobie w legendzie awersu pokropkować. Z tym, że RIC odnotowuje takie przypadki tylko w przypisach i dość skąpo. Natomiast
Bastien doszedł do wniosku, że monety z kropkami tworzą osobną pod-emisję i tak je właśnie wyróżnił.
Moim zdaniem bardzo ryzykowne posunięcie, bo od razu się okazało - i
Bastien też to odróżnia i grupuje w pod-pod-emisje - są monety z jedną kropką, z dwiema kropkami i z trzema kropkami. W każdym razie raz widać tak, a raz trochę inaczej, bo wiadomo, kropka rzecz ulotna, więc mogły być pierwotnie dwie, a teraz widać jedną etc.
Ja te Bastienowe wynalazki uwzględniłem, bo od przybytku głowa nie boli i niech ludzie wiedzą, że tak też można. I niech cieszą się, że może akurat mają ciekawszą odmianę. Osobiście jednak uważam takie rozwiązanie za niepraktyczne i zbyt często prowadzące do nierozstrzygalnych deliberacji, czy jest tam kropka czy nie ma, i czy jest to prawdziwa kropka, czy może jakiś przypadkowy osad etc. Moim zdaniem przypisy (może nieco obfitsze niż w RIC) powinny wystarczyć. Tym bardziej, że - o ile pamiętam - nie ma ani jednego takiego wariantu kropkowego (rodzaj legendy, popiersie etc.), który nie występowałby także w wersji bezkropkowej.
Poniżej poglądowe przykłady z emisji jednokropkowej, dwukropkowej i trzykropkowej. Zwracam uwagę, że w tym wypadku jest to dodatkowo ta sama legenda, to samo popiersie i ta sama oficyna (czyli w RIC jeden i ten sam numerek 164a).
Najpierw wersja podstawowa, bezkropkowa, czyli CONSTANTIVS
NOB C
A teraz kropki:
CONSTANTIVS •
NOB C
CONSTANTIVS •
NOB • C

CONSTANTIVS •
NOB • C •