pojawienie się b. rzadkiego denara Hadriana na jednej z aukcji. RIC 3181
Ciekawa monetka. W sumie to nie wiem, czemu sprzedający zdecydował się na tak szeroki opis stosunków małżeńskich, ja bym na jego miejscu próbował raczej podgrzać atmosferę tą tajemniczą mennicą wschodnią, być może podróżującą z dworem Hadriana (o ile to była jedna mennica - tutaj ciekawy wątek z
forum głównego z dużą ilością zdjęć:
https://www.forumancientcoins.com/board/index.php?topic=39488.msg249577#msg249577). Przez chwilę wydawało mi się, że takich monet z obojgiem Augustostwem powinno być więcej,
ale po dokładniejszym przyjrzeniu się sprawie wyszło na to, że to co mi kołatało po głowie to cystofory, nie denary. Jeśli chodzi o mennictwo imperialne, to jest jeszcze trochę brązów tego typu bitych w Rzymie.
Wracając do opisu Hadriana i Sabiny, dodał bym tylko że była to przecież para dalszych kuzynów i
Sabina ze swoim charakterkiem mogła mieć pretensję, że jest tutaj ważniejsza - raz ze względu na bliższe pokrewieństwo z Trajanem, dwa - ze względu na niejasne okoliczności osadzenia Hadriana na tronie, w których niemałą rolę odegrała jej matka :-) Kto wie, czy w ogóle zasiadł by na tronie, gdyby nie interwencja Plotyny i Matidii.