Classical Numismatics Discussion
  Welcome Guest. Please login or register. 10% Off Store-Wide Sale Until 1 February !!! Explore Our Website And Find Joy In The History, Numismatics, Art, Mythology, And Geography Of Coins!!! Expert Authentication - Accurate Descriptions - Reasonable Prices - Coins From Under $10 To Museum Quality Rarities Welcome Guest. Please login or register. 10% Off Store-Wide Sale Until 1 February!!! Explore Our Website And Find Joy In The History, Numismatics, Art, Mythology, And Geography Of Coins!!! Support Our Efforts To Serve The Classical Numismatics Community - Shop At Forum Ancient Coins

Recent Additions to Forum's Shop


Author Topic: Myntfynd På Stockholms Slott  (Read 3556 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Arados

 • Comitia Curiata
 • Procurator Caesaris
 • Caesar
 • ****
 • Posts: 1593
Myntfynd På Stockholms Slott
« on: April 23, 2015, 07:06:05 am »
Vet inte om man kan kalla fyndet för antika mynt men klart intressant läsning ändå.


Spännande fynd på Slottet

Den fjärde etappen gällande fasadrestaureringen av Stockholms slott är igång och igår fick stenhuggarna, som arbetar uppe på ställningen, bokstavligt talat en hälsning från historien. Insmugna i tegelresterna under en fönsterkarm uppenbarade sig plötsligt en handfull mynt varav det äldsta är från 1802. De elva mynten, som alla är i gott skick, har ett sammanlagt värde av 3 ¼ skilling.

I början av februari påbörjade Statens fastighetsverk (SFV) restaureringen av stenen på Högvaktsflygeln, den fjärde etappen av 25 i det som beskrivs som Sveriges mest omfattande restaureringsarbete i modern tid. Bakgrunden till restaureringen är att den gotländska sandsten, som täcker stora delar av slottet, vittrar sönder och riskerar att falla ner.

För att kunna byta ut den mest skadade stenen måste gammalt murbruk avlägsnas och det var just i ett sådant moment som det roliga penningfyndet gjordes. Bland tegelresterna, under ett gallerförsett fönster som vetter mot norr, låg elva skillingar.

- Det är naturligtvis jätteroligt när man överraskas på det här sättet. Historien är i och för sig ständigt närvarande i restaureringsarbetet här då varenda sten bär på sin egen historia. Men ett fynd av det här slaget sätter fart på fantasin. Vem eller vilka har lagt mynten här? Hur såg de på sitt arbete och på framtiden, säger Lotta Günther, förvaltningsområdeschef vid Statens fastighetsverk.

Rummet innanför det aktuella fönstret fungerade under denna tid som arrest för soldater i anslutning till Krigsrätten. Kan en modfälld soldat ha gömt pengarna i arresten i väntan på sin dom? Vem vet?

Ursprung från Dalarna

Mynten är i koppar och är alla präglade i Avesta under Gustav IV Adolfs tid. Att mynten har sitt ursprung i Dalarna vittnar myntens korslagda dalpilar om. Därför kan vi också veta att myntens koppar kommer från Falu gruva.

Köpvärdet vid tiden för myntens datering är inte stort. Sammanlagt utgör summan 3 ¼ skilling. På en riksdaler gick det 48 skillingar.

Mynt från vår tid muras in

Så snart grundarbetet under fönstret är färdigt kommer Statens fastighetsverk att lägga tillbaka 1800-talsmynten, denna gång i sällskap av en ny skatt.

- Självklart vill vi passa på att utöka skatten med en hälsning från vår tid, med mynt präglade av vår tids kungaporträtt. Den nya skatten får ett värde av 16 kronor då vi kommer att gömma en enkrona, en femkrona och en tiokrona, säger Lotta Günther.

Den nu pågående etappen av det stora fasadarbetet på Stockholms slott beräknas pågå till årsskiftet 2015/2016.

http://www.sfv.se/sv/fastigheter/pagaende-byggprojekt/byggprojekt/stockholm/stockholms-slott-restaurering/gamla-mynt-funna-pa-stockholms-slott/Offline Daniel T-bo

 • Praetorian
 • **
 • Posts: 48
Re: Myntfynd På Stockholms Slott
« Reply #1 on: April 25, 2015, 04:12:18 pm »
Trevliga mynt som kom fram där och byggaren som fann dom ska all heder åt att han/hon rapporterade in fyndet istället för att stoppa dem i egna fickan.

Man kanske ska lämna in en ansökan om att få använda detektor på slottet:-)


Offline Arados

 • Comitia Curiata
 • Procurator Caesaris
 • Caesar
 • ****
 • Posts: 1593
Re: Myntfynd På Stockholms Slott
« Reply #2 on: April 27, 2015, 10:12:05 am »

Man kanske ska lämna in en ansökan om att få använda detektor på slottet:-)


Tjenare grannen, som vi både vet redan chansen att ansökan skulle blir godkänd är lika med noll och formodlingen skulle Säpo besöka dig hemma.  ;D +++

P.S Detektor ansökan jag lämnade in på Länsstyrelsen vart nekad, för många gravfält i området.

Offline Daniel T-bo

 • Praetorian
 • **
 • Posts: 48
Re: Myntfynd På Stockholms Slott
« Reply #3 on: April 27, 2015, 12:00:32 pm »
Tråkigt med din ansökan, verkar oerhört svårt att få tillstånd.

Man vill ju gärna att eventuella föremål hittas , istället för att ligga kvar i marken och riskeras bli förstörda av någon traktor.
Vid varje husbygge här på öarna borde en genomgång av marken ske.
Alla åkrar borde gås igenom mellan vissa intervaller, dyker alltid upp något nytt mot ytan.

Om jag inte minns fel så hittade en bonde på 60-talet runt 200 byzantiska guldmynt i närheten där du bor.

 

All coins are guaranteed for eternity