Ancient Coin Discussions In Other Languages > Skandinavisk Numismatisk Diskussionsforum

Sandby Borg Myntet

(1/3) > >>

Arados:
Uppföljande till guldfyndet på Öland, här har ni flera bilder på denna facinerande och viktig upptäckten.

Tack för upplysningen Masis. +++

Bilder nedan är som följande, 1: Tidig fotograf av myntet; 2: Utgrävningen; 3: Sandby Borg sett från luften; 4:  Animerad syn av Sandby Borg.

http://www.svenskhistoria.se/default.aspx?newsid=4349

Nedanstående länken ge inblickar i människornas vardagsliv på Öland (Sandby Borg) under romarriket.

http://www.sandbyborg.se/sandby-borg-i-vaumlrlden.html

Arados


Daniel T-bo:
Trevlig och spännande läsning. 1,3% är utgrävt undrar vad mer som döljer sig under marken.

Arados:
Hej Daniel,

Jag hittade nedanstående som Pierre Petersson (Arkeolog) skrev i sin blogg "Arkeologi och historia i Möre och Kalmarsundsregionen" september 2010.


Att Öland är en aldrig sinande källa till spektakulära fynd bevisas med jämna mellanrum. Och nu har det hänt igen. När de misstänkta spåren av plundrare upptäcktes beslöt Länsstyrelsen i Kalmar om arkeologiska efterundersökningar med metalldetektor. Uppenbarligen fick plundrarna inte med sig de godbitar som jorden nu visat sig dölja.

I ett pressmeddelande tillkännagav Länsstyrelsen i dag att man bland annat hittat sex stycken så kallade reliefspännen. Dessa praktföremål tillverkades under folkvandringstid, en del av järnåldern som inföll mellan ca 400-550 e Kr. Spännen av den här typen har tillverkats på Öland, men även på annat håll, bl a på Gotland och i Mälardalen. De nu aktuella spännena har enligt preliminära uppgifter sitt ursprung såväl på ön som på annat håll. De människor som bar dessa spännen tillhörde samhällets yttersta elitgrupper och de understryker Ölands särställning som ett av den tidens rikaste områden i Skandinavien politiskt, ekonomiskt och kulturellt. I pressmeddelandet står vidare att spännena lagts ner på flera ställen i borgen, troligen där hus en gång har stått, "tillsammans med flera andra praktföremål av brons, silver och guld". Det sista antyder att det finns fler godbitar som ännu inte offentliggjorts. Så småningom kommer föremålen säkert att bli föremål för ingående studier och förhoppningsvis publiceras resultaten också framöver.

I syfte att förebygga plundring av fornlämningar har Länsstyrelsen också initierat ett projekt i samarbete med länsmuseum, hembygdsförbund med flera där man ska försöka spåra och ta till vara föremål under kontrollerade former. Detta kommer att inledas nu under hösten. Och än lär den öländska myllan gömma på många överraskningar. Kanske kan några av dem med det här projektet komma forskning och allmänhet till del i stället för att försvinna genom giriga händer.

Fyra av de sex exklusiva reliefspännena. Sedan tidigare är bara 60 dylika kända i Sverige.

(foto: Max Jahrehorn, Kalmar läns museum)

Daniel T-bo:
"I syfte att förebygga plundring av fornlämningar har Länsstyrelsen också initierat ett projekt i samarbete med länsmuseum, hembygdsförbund med flera där man ska försöka spåra och ta till vara föremål under kontrollerade former. Detta kommer att inledas nu under hösten. Och än lär den öländska myllan gömma på många överraskningar. Kanske kan några av dem med det här projektet komma forskning och allmänhet till del i stället för att försvinna genom giriga händer."

Det var på tiden man tar tag i detta, sen tycker jag samtidigt att det är tråkigt att så mycket bara hamnar i lådor på museer.
Saknar objekten intresse för forskning så borde de säljas på öppna marknaden, tex ett mynt borde det ju räcka att man registrerar, då det oftast är mer eller mindre kända mynt som hittas.

Finns mycket i marken i kommunen vi bor i också, har för mig att en bonde på Munsö hittade närmare 90 byzantiska guldmynt under 60-talet tror jag det var och mer finns det.  Borde dras igång något liknande projekt här också på mälaröarna.

Arados:
Jag håller med dig, det är oerhört tråkig att de flesta fynd hamnar ju i lådor inlåst i ett mörkt dammigt rum. Och med all sannolikt kommer inte att se dagsljuset inom vår livstid.


--- Quote from: Daniel T4 on September 30, 2014, 04:27:23 pm ---Finns mycket i marken i kommunen vi bor i också, har för mig att en bonde på Munsö hittade närmare 90 byzantiska guldmynt under 60-talet tror jag det var och mer finns det.  Borde dras igång något liknande projekt här också på mälaröarna.
--- End quote ---

Jag har faktisk gått på funderingar länge kring alla möjliga föremål som ligger kvar i marken på Ekerö, så igår skickade jag iväg en ansökan för att använda metalldetektor på Ekerö. Troligtvis bli jag nekad men det är värt ett försök.

Så här skrev jag till länsstyrelsen i Stockholm.



Ansökan för tillstånd att använda metalldetektor i Stockholms Län.

Hej,

Mitt namn är XXX och jag vill ansöka om att få använda metalldetektor i Stockholms Län. Jag är i första hand ute efter sentida föremål och järnmeteoriter. Men, jag skulle också vilja ha tillståndet för att detektera på badstränder när badsäsongen är sl*t . Jag är insatt i vilka regler som gäller beträffande detektering och kommer naturligtvis att kontrollera på kartan så att jag inte befinner mig på platser som är skyddade. Skulle jag mot förmodan springa på något som ser konstigt ut anmäler jag detta till Er. Jag har tagit fram karta över Ekerö kommunen, vilka bifogas.

Vad beträffar metallprospektering är jag intresserad av ett område som sträcker sig från Ekerö Sommarstad till Bona på Munsö enligt bifogad markerad karta. Jag finner det inte omöjligt att under ett fem års tid hinna med att prospektera de områden som jag ansökt om.

Vore tacksam om ni kunde behandla denna ansökan så snart som möjligt.

Tack på förhand


Vad tycker du Daniel ?


P.S Visst var du medlem i SNF ?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version